14 Aralık 2021 Salı

Ahtapottan Öğrendiklerim// belgesel yorumu

 Uzun zamandır izlediğim en iyi belgesel. İzleyeli de bayağı oldu aslında, buraya bir türlü yazamamıştım. Özellikle denizi sevenler ve dalış yapanlar için bulunmaz bir nimet :) Craig Foster bir doğa tarihçisi ve çeşitli belgeseller çekiyor fakat üzerindeki baskı nedeniyle bunalıma giriyor. Bu dönemde hayatını sorguluyor ve çocukluğunda yaşadığı Atlantik Okyanusu kıyısındaki evinde bir nevi inzivaya çekilip her gün dalış yapmaya başlıyor. 


Bir kaç hafta sonra bir ahtapota rastlıyor ve onu yakından izliyor. Fotoğraflarını çekiyor, kameraya alıyor. Böylece dalış yaptığında onu gördüğü yerlere gitmeye başlıyor ve izini sürerek her seferinde onu bulmayı başarıyor ve gününü onunla geçiriyor. Eve gittiğinde de ahtapotlarla ilgili araştırmalar yapıyor, bu canlının tüm özelliklerine ve davranışlarına odaklanıyor. 


Sonunda gerçekten dost oluyorlar ve bir gün ahtapot O'na sarılıyor, o sahne çok duygu doluydu, belgesel izlerken insanın gözleri dolabilir mi:) Craig Foster'ın çok güzel bir sözü geçiyor belgeselde "Bana bir ziyaretçi olmamayı, buranın bir parçası olduğumu hissetmeyi öğretti. Bu çok büyük bir fark."

Keşke insanlık olarak yapay olarak kendimizi soyutladığımız doğanın aslında bir parçası olduğumuzu yeniden idrak edebilsek... Sevgiler❤

10 yorum:

  1. Cosmos'dan sonra ki en iyi belgesel olabilir. :) Ahtapotları da çok severim, ama besin kaynağı olarak değil tabii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Carl Sagan'ın Kozmos adlı kitabını okumuştum, belgesele de bakayım :)

      Sil
  2. Ben de izlerken etkilenmiştim baya.Asosyal bir canlı yavaş yavaş türlü duyguları öğreniyor tıpkı insanlar gibi.Meziyetleri de çok hoş ayrıca, bilhassa kabuklarla kamufle olmasını şaşkınlık ve hayranlıkla izlemiştim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet o sahneler güzeldi, yaralandığı zaman çok etkilendim bir de..

      Sil
  3. İzlemedim ama konusunu çok beğendim. Söz de çok hoşuma gitti. Keşke gerçek hayatta yaptığımız işi, yaşadığımız yeri gerçekten benimseyerek yaşayabilsek. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O yüzden sevdiğimiz şeyi yapmak gerçekten çok önemli, yaşadığımız yeri de asıl güzelleştiren kafa dengi insanlar oluyor :)

      Sil
  4. Yanıtlar
    1. Evet, bir ahtapot bile bunu hissettirebiliyor, insanlar ise birbirini yabancılaştırıyor, ilginç..

      Sil
  5. Pek fazla belgesel izlemediğimi itiraf ediyorum. Bu belgeselin önerildiği birkaç yazı oldu. Youtube ve takip ettiğim bloglarda görmüştüm. Sanırım Oscar adayı da olmuştu. Netflix listeme ekledim. Uygun bir anımda izlemeye çalışacağım. Yorum için teşekkürler.

    YanıtlaSil