26 Eylül 2019 Perşembe

Çocuk masalları kitabı yorumu: Peter Pan

Merhabalar, yine bir çocuk kitabı yorumu ile geldim. Adı Peter Pan olan kitap, Peter Pan'le başlayıp pek çok masalı içeren bir seçki. İçinde daha önce okumadığım masallar da var ve ben özellikle onları okurken keyif aldım. Nedense tam çocukluk yapma, çocukluk özlemi modundayım, bu kitap bir nebze olsun bu duygularımı tatmin etti :)


- Peter Pan
- Kibritçi Kız
- Çirkin Ördek
- Eski Ev
- Çıplak Kral
- Fakir Ayakkabıcı ve Kısmeti
- Aksi Cüce
- Ağustos Böceği ve Karınca 

masallarını içeren kitabın bilinmeyen masallarından kısaca bahsedeceğim...

Eski Ev'de, yaşlı bir adamla evine yakın oturan küçük bir çocuk anlatılıyor. Çocuk, evine sadece hizmetçisi giren yanlız adama bir kurşun askerini hediye ediyor ve bir gün adamın misafiri oluyor. Adamdan ve eski evinden çok etkilenen çocuk yıllar sonra eşiyle bu evin yerine yenisi yapılan evde yaşıyor.

Fakir Ayakkabıcı ve Kısmeti'nde hergün ancak bir çift ayakkabı için deri alabilen ayakkabı ustasının en dara düştüğü anda gece O uyurken imdadına yetişen iki küçük adam konu ediliyor. Son parasıyla aldığı deri parçalarını tezgahına bırakır ve uyur, sabah kalktığında göz alıcı ayakkabılar hazırdır ve müşterisi fazladan ödeme yapar. Böylece deri alımını arttıran ayakkabıcı bir gün karısıyla salondaki dolaba saklanıp iki küçük adamı keşfeder. Karısıyla en güzel kumaş ve derilerden bu küçük adamlara giysi ve ayakkabı yapıp noel akşamı salona bırakırlar. Adamlar geldiklerinde sevince boğulur ve bir daha görünmezler. Neyseki ayakkabıcı ve karısının kendilerini hayatları boyunca idare edecek paraları birikmiştir.

Aksi Cüce'de bir adamın marifetli bir kızı vardır, iyi dikiş diker. Adam krala gidip kızının kağıttan altın elbise dikebildiğini söyler. Paraya meraklı kral, kızı sarayına çağırır. Bol bol kağıt temin edip sabaha kendisine altın bir elbise dikmesini söyler. Kız yapamayacağını söylese de dinletemez, çaresiz otururken bir cüce belirir ve ayakkabısı karşılığında kağıtları altın kumaşa çevirir. Sabah altın giysileri gören kral kıza hergün kağıt temin edip odaya kapatır. Sonunda kızın cüceye verecek birşeyi kalmaz ve cüce ilerde sahip olacağı erkek çocuğunu ister, kız sonunu düşünmeden kabul eder. Kızın yeteneği olduğuna inanan kral O'nunla evlenir ve bir erkek çocukları olur. Cüce çocuğu almaya gelir, kız vermemek için O'na ülkedeki tüm altını teklif eder. Sonunda cüce kızla bir anlaşma yapar. Kız cücenin adını bilirse, çocuğu almayacaktır ve tahmin için üç gün müddet verir. Kız saraydaki herkesten isim önerisi ister, sayısız tahminde bulunur ama hep yanlıştır, böylece iki gün geçer. Sonunda cüceyi kendi kendine konuşurken gören bir uşak adını öğrenir. Son gün geldiğinde kız bir kaç tahminden sonra adını söyler "Aksi Cüce" ve böylece cüce peşlerini bırakır :)

Günüme pırıltı katan bu küçük kitap oldu, sevgiler... 

10 yorum:

  1. Çok seviyorum çocuk masallarını...

    YanıtlaSil
  2. Bu masalları ben de bilmiyormuşum. Arada çocukluğumuza dönmek ne güzel oluyor ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaş ilerledikçe daha çok özlem duyuluyor sanki :)

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. Evet, sahaflardan çocuk kitapları almaya devam edeceğim :)

      Sil
  4. ya ne güzel masal kitapları vardı.duygulandım şimdi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, okurken insan çocukluğuna dönüyor resmen :)

      Sil
  5. biri bana okusa da dinlesem ne tatlı :)

    YanıtlaSil