5 Eylül 2019 Perşembe

(4) Açık fikirli olmak

Yaratıcı bir insan, bir sorunla karşılaştığında “Bunu nasıl çözeceğim konusunda başkaları tarafından bana ne öğretildi?” diye sormak yerine “Ona kaç farklı yoldan bakabilirim?”, “Gördüğüm şekilde nasıl yeniden düşünebilirim?” ve “Kaç farklı yoldan çözebilirim?” diye sorar.

Bunun sonucunda, bazıları sıradışı ve muhtemelen benzersiz olan bir çok yanıt belirir.



Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci, bir problem hakkında derin bilgi edinmek için, onu birçok farklı şekilde nasıl yapılandıracağınızı öğrenmeniz gerektiğine inanmıştı.

Bir probleme ilk bakışının her zamanki görme biçimine karşı çok taraflı olduğunu hissetti.


Bir Toyota yöneticisi çalışanlarından “verimliliklerini arttırmanın yolları” hakkında beyin fırtınası yapmalarını istediğinde pek fazla cevap alamamıştı.

Sorusunu “işlerinizi kolaylaştırabilecek yollar” olarak değiştirdiğinde oldukça fazla öneri aldı.Düşünür, yaratıcı bir biçimde problemi çözmek için geçmişteki deneyimlerden kaynaklı öne çıkan ilk yaklaşımı terketmeli ve probleme yeni bir içerik kazandırmalıdır.


Dahiler tek bir bakış açısı ile yaklaşmadan sadece mevcut problemleri çözmekle kalmaz, göz ardı etmeye meyilli olduğumuz yeni problemleri çözer ve şaşırtıcı çözümler bulurlar.


Dahiler açık fikirlidir.


Her problem –ne kadar basit göründüğü önemli değil- uzun bir varsayım listesiyle gelir.Birçoğu, problem tanımınız için yetersiz kalabilir ve hatta yanlış yola saptırabilir.Daha iyiyi yaratmak için varsayımlarınızı ortaya çıkarın – özellikle en açık ve ‘dokunulmaz’ olanları.


Ve boş bir sayfa ile başlayın. Açık fikirli olursanız ortaya çıkacak çözümlere şaşıracaksınız.

4 yorum: