16 Ocak 2017 Pazartesi

Elektromanyetik Enerji ve Bitki Etkileşimi

Günaydınlar! Bu sabah bir börek tarifini önüme aldım ve yapmaya başladım ancak böreğin iç malzemesi olacak tavuğun 2 saat marine edilmesi gerektiğinden ders çalışmaya başladım mutfakta, şimdi hem ben doktora yeterliliğe hazırlanayım, hem de siz biraz elektromanyetik enerjinin bitki ile etkileşimi sonucu ortaya çıkan özellikleri öğrenin olur mu?


Bitkiler farklı dalga boylarında farklı absorbsiyon ve yansıtma özellikleri gösterirler. Görünür bölge (visible) olarak ifade edilen dalgaboyları mavi, yeşil ve kırmızı renklerden oluşmakta ve bunlardan mavi dalgaboyları klorofil ve karotenoid pigmetleri tarafından, kırmızı dalga boyları ise sadece klorofil pigmeti tarafından absorbe edilmekte ve sadece yeşil renk yansıtılmaktadır. Bu nedenle bitkiler yeşil görülmektedir. Bu dalga boyları aralığında absorbe edilen enerji çoğunlukla fotosentezde kullanılmaktadır.



Yakın kızılötesi dalga boyu aralığına geçildiğinde yansımada hızlı bir artış kendini göstermektedir. Bitkilerden elde edilen en yüksek yansıma değerleri, yakın kızılötesi olarak ifade edilen dalga boylarında ortaya çıkmakta ve birçok bitki özelliği bu dalgaboyundaki farklılıklarla belirlenebilmektedir. Bu nedenle bitkilerle yapılan uzaktan algılama çalışmaları daha çok yakın kızılötesi bölgede yoğunlaşmıştır. 


Elektromagnetik spektrumun kırmızı dalgaboyu ve yakın kızılötesi bölge arasındaki bu güçlü yansıma farklılığı, yeşil bitki türlerinin uzaktan algılama teknolojisi kullanılarak ayırt edilmesinde ve stres durumlarının belirlenmesinde önemli bir kriterdir. 

Spektradyometrik yöntemlerde temel dayanak objelerin elektromanyetik bölgelerde kendine özgü bir yansıma (reflectance/radiance) değerlerinin bulunmasıdır. Bu yansıma değeri objenin renk, doku, parlaklık ve görünüş gibi özelliklerinin kimyasal yapısından kaynaklanmaktadır.

Bitkiler ışıma teorisine uygun olarak herhangi bir kaynaktan gelen radyasyonu absorbe ederler, yansıtırlar, yayarlar veya dağıtırlar. 

Elektromanyetik spektrumun görünür, yakın ve orta kızılötesi bölgesindeki dalgaboyu aralığında, bitkilerin içerdiği bitki besin maddesi noksanlıkları, bitki stres koşulları, bitki hastalıkları gibi birçok etmen, bu simptomlar ortaya çıkmadan çok daha önceden tesbit edilebilmekte ve söz konuşu stres koşullarının azaltılması ve önlenmesine yönelik önlemler erkenden alınabilmektedir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder