28 Ocak 2017 Cumartesi

Dün Akşam Tiyatrodaydım: "İbiş'in Rüyası"

Klasik bir eski zaman oyunuydu İbiş'in Rüyası. İbiş rolüyle meşhur olmuş bir tiyatro sanatçısının hayatını anlatıyordu. Bu tiyatrocu aynı zamanda bir tiyatronun sahibi. Bu tiyatroda oynanan farklı oyunlar, kantolar karşımıza çıktı, bunları izlemek eğlenceliydi. Bu sezon Antalya Devlet Tiyatrosu tarafından sahneleniyor.

Vikipedia'dan oyun hakkında kısa bir bilgi: 

İbiş’in Rüyası, Tarık Buğra'nın 1970 tarihli romanı.
Roman, 1930'lu yıllarda İstanbul'da geleneksel tiyatro anlayışı ile oyunculuk yapmayı inatla sürdüren bir ortaoyuncunun çileli sanat hayatını ve fırtınalı aşkını anlatır. Ortaoyununun ünlü ismi Naşit Özcan'ın hayatından ilham alarak kaleme alınan eser, yazarı Tarık Buğra'nın hayatından da izler taşır. İlk defa 1970 yılında Hisar Yayınları tarafından yayımlanan eser yazara “TRT Roman Ödülleri Yarışması”nda Başarı Ödülü kazandırdı.

Naşit Özcan'ın hayatını konu alıyormuş ya, sanırım bunu televizyonda izledik bir dönem, hep bu İbiş bir yerden tanıdık geliyor diyorsunuz. Klasik bir yapıt, zaman zaman "Ben bunu daha önce izlemiş gibiyim" hissiyatı oluyor, izlediğiniz aynı akım tiyatro oyunlarına benzetebilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder