16 Aralık 2016 Cuma

Olimpos, Yanartaş Maceram

Antalyamız'ın Kemer ilçesinin Çıralı köyünde Olimpos dağı bulunur, sanırım buraya herkes duymuş ve en az bir kere tatile gelmiştir. Yerli, yabancı turistlerin akın ettiği yer, dağın aşağısında bulunan temiz, güzel plajıdır. İnsanlar doğaya yakın bir biçimde bungalovlarda komün bir halde yaşayarak tatil yaparlar. Biz bu dağa çıktık geçen pazar. 


Dağın tepesindeki kayaların içinden ateş yanar, bu yerin altında bulunan metan gazından kaynaklanır. 


Buranın neden yandığı belirttim ama ben size bunun bilimsel sebeplerinden çok dilden dile dolanagelmiş efsanesini aktarmak istiyorum, Vikipedia'da gayet güzel anlatılmış:

Çıralı plajının kuzeyindeki kayalıklarda yer alan doğal gaz kaynağı, eski Yunan mitolojisi'ne konu olmuştur. Yunan Mitolojisi'ne göre efsane şu şekildedir.
Ephyra Kralı Glaukos’un oğlu Hipponoes bir av partisinde kardeşi Belleros’u öldürür ve “Belleros’u Yiyen” anlamına gelen Bellerophontes adını alır. Ephyra’dan sürülen BellerophontesArgos kralına sığınır. Kendisine sığınan bu genci öldürmeyi kendine yakıştıramayan Argos Kralı onu Likya Kralı'na gönderir.
Likya Kralı acınacak haldeki bu genci öldürmek istemez ve onu Olympos dağında yaşayan arslan başlı, keçi gövdeli, yılan kuyruklu ve ağızdan alevler saçan canavar Chimera ile dövüşmeye gönderir. BellerophontesPegassos adlı kanatlı atına binerek Chimera ile dövüşmeye gider. Chimera saldırdığında Pegassos havalanır ve Bellerophontes yere inerken mızrağı ile canavarı yerin yedi kat dibine gömer. Fakat Chimera yerin 7 kat altından alevler saçmaya devam eder. Anadolu’da binlerce yıldan beri anlatılagelen ve Homeros’un bize bu şekilde aktardığı efsaneye göre hala yanan alevler, Chimera’nın yerin yedi kat dibinden fışkıran alevleridir.
Bellerophontes’in zaferini kutlamak amacıyla Olympos’da bir yarış düzenlenir. Atletler Chimera Kutsal Ateşiyle meşalelerini tutuşturarak Olympos kentine koşarlar. Böylece, daha sonraları değişik spor dallarının eklendiği ve birkaç gün süren Olimpiyat Oyunları’nın Anadolu’daki ilk örneği gerçekleşmiş olur. Günümüzde yakılan “Olimpiyat Meşalesi” Chimera’nın sönmeyen ateşinin sembolik bir ifadesidir.

Burada iki tane zirve var biri Aşağı Yanartaş, diğeri ise Yukarı Yanartaş. Biz her ikisine de çıktık. Öğle yemeğimizi Yukarı Yanartaş'ta yedik. Biz buraya ailecek çıkıp sucuk pişirirdik eskiden. İşte o günlerin anısını canlandırmak için bu çıkışımda da sucuk pişirmeden olmazdı. Genelde çevredeki maki dallarından yaptığımız şiş yerine bu sefer doğru düzgün şişimi bile götürdüm.

Yürüyüşün sonunda bir köye indik. Zaten buralara hayranım, devamlı gidiyorum, bir kez daha hayran kaldım. Doğal yetişmiş yabani mersinler, böğürtlenler, çitlembikler arasından, bunları yiyerek giderken, köyün portakal ve nar bahçelerine rastladık. Burada da ağaçta bırakılmış narların tadına baktık. Sonrasında gittiğimiz alabalık restoranında yorgunluk biralarımızı içtik. İşte böyle güzel bir pazar günüydü. Bu pazar yeni maceraların tadına varırım umarım  ve anlatmaya değer olanları sizinle paylaşırım. Hayırlı bir cuma ve mutluluk dolu bir haftasonu dilerim 🙏❤

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder