7 Aralık 2016 Çarşamba

Markus Aurelius

Yine Burdur gezimden devam ediyorum. Bu heykel başı da Sagalasos antik kentinde bulunup müzeye taşınmış. Markus Aurelius herşeyden önce çok önemli bir felsefeci olarak adını duyurmuştur. Ben bir kitabını almıştım, bir kısmını okuyup bırakmıştım ama sanırım tekrar ele almanın zamanı geldi.

Daha önceki yazımda bahsettiğim gibi Hadrianus'un evlatlığı olan Markus Aurelius, hükümdarın ölümünden sonra eski Roma'ın başına geçmiştir. Önce Vikipedia'dan bilgilerle devam edip sonra Burdur müzesinden edindiğim heykel ile ilgili bilgileri aktaracağım.

Sıkmadan, kısaca...

Marcus Aurelius Antoninus Augustus (26 Nisan 121 – 17 Mart 180161 - 180 yılları arası Roma İmparatoru. 96 - 180 yılları arasında görev yapan Beş İyi İmparator'dan sonuncusudur ve aynı zamanda en önemli Stoacı filozoflardan biri olarak kabul edilir.
Adını ilk olarak Asya'da yeniden güçlenmeye başlayan Pers İmparatorluğu'na karşı ve limes Germanicus (Cermen sınırı) boyunca Cermen kabilelerle yaptığı savaşlar ve ardından Tuna nehrini aşmasıyla duyurur. Doğuda, Avidius Cassius önderliğindeki bir isyanı bastırmıştır.
Marcus Aurelius'a ait (Meditations / Kendime Gözleyişim) adlı felsefi eser 170–180 arasında savaştayken yazıldı. Eser edebi bir başyapıt olarak günümüzde bile hala saygı görür ve "mükemmel vurgusu ve sonsuz narinliği" ile övgüyü hak eder. 

Savaşmak zorunda kaldığı bilgisini aldık, ancak tesis ettiği barış ortamı O'nun hakimiyetinden 
sonra  sona ermiştir.  Sagalasos'ta tiyatro ve hamam da dahil olmak üzere şehircilik konusundaki 
yapılara ek olarak bir çok anıt O'nun döneminde yapılmıştır ama mali sıkıntılara da sebep olmuştur. 
Resimde görülen heykel başının tüm gövde ile büyüklüğü Hadrian'ınkinde olduğu gibi 5 m.'yi 
geçmektedir. İris kısmı işlenmemiş gözler ve saçlarda kısıtlı matkap kullanımı heykelin M.S. 165
yıllarında yapılmış olduğunu gösterir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder