25 Kasım 2020 Çarşamba

Duygu dolu bir müzik türü: Blues

 Bugün çalışırken arka planda Blues müzikleri çalıyor. Kafamı karıştırmasın diye slowlarını açtım. Lise çağlarında favori müzik türlerimden biriydi, çok dinlerdim. Aslında çok karamsar sözleri var, fazla dinleyince bilinç altına yerleşen sözleri sıkıntı sebebi olabilir. Buluğ çağında da acıları son raddesinde çekerek geçmez mi... Buluğ çağının da blue ile ilgilisi var mı acaba? :D

Blues un kralı: B.B. King 

'Feeling blue' 'Mavi hissetmek' diye bir terim var İngilizce'de üzgün, karamsar hissetmek anlamına geliyor. Blues müziği de bu duyguları yansıtıyor. 19. yüzyıl sonlarında Amerika'da çalıştırılmak üzere Afrika kıtasının çeşitli bölgelerinden getirilen siyahi köleler, bu müziği yaratarak hüzünlerini ve hislerini dile getirmişler. Kendilerini ifade etmek için müziği seçen Afrika kökenli bu insanlar, ağır işçi olarak çalıştırılırken bir araya gelerek bu müziği yapıyorlardı ve isyanlarını dile getirdikleri bu müziğin adına sonradan "Blues" denecekti. Ayrıca aşk acısını ve tutkuyu anlatan şarkılar da var. 

Blues, yoğun olarak gitar ve piyanonu eşlik ettiği bir müzik türü. Köleliğin ortadan kalkmasıyla önce siyahi çevrelere, ardından tüm Amerika'ya yayılmış. Daha sonra acıyı, sefaleti, isyanı ve hor görülmeyi anlatan temalarıyla tüm dünyaya yayılmış. 

Müzik notalarından ve ritminden çok zevk alacağınız bir müzik türüdür aslında. Ben yıllar sonra tekrar keşfediyorum. 

Bir B.B. King parçasıyla yazımı sonlandırayım :)


Resim kaynağı: https://www.biography.com/musician/bb-king
https://www.axe.com/tr/ilham/kultur/duygularin-muzigi-blues-muzik.html

3 yorum: