22 Ağustos 2019 Perşembe

Dahi bir beyin için ne düşüneceğinize değil, nasıl düşüneceğinize odaklanın - Bölüm 1 -

Bugün medium.com'da bir yazı dikkatimi çekti. İşi gücü bırakıp yazıyı daha iyi anlamak için çevirmeye başladım ve belki bu konuda siz de bilgi sahibi olmak istersiniz diye paylaşayım dedim. Biraz uzun olduğu için birkaç bölüm olarak yayınlamayı düşünüyorum ayrıca sadece önemli gördüğüm yerleri çeviriyorum. 

Albert Einstein


İnsanların doğasında yaratıcı olmak vardır. Yaratıcı fikirler üretmemiz teknolojik ve kültürel ilerlemenin merkezindedir. İnsanlar olarak başlıca içgüdülerimiz; aramak, bulmak, geliştirmek ve yaratmaktır. Çevremizi öğrenme, adapte etme ve dönüştürme kapasitemiz inanılmazdır.

Yaratmak için yaratılmışız; yaratırken kendimizi faydalı hissediyoruz, yarattığımız zaman takıntılarımızı bırakıyoruz, hayatlarımızı yeniden icat ediyoruz, yeni hikayeler anlatıyoruz ve yarattığımızda toplulukları yeniden inşa ediyoruz. İtibarımızı, ilhamımızı, umudumuzu geri kazanıyoruz.

Yaratıcılık karmaşıktır ve tüm renklerde, şekillerde ve boyutlarda gelir.

Yaratıcılık, ister sahnede, laboratuvarda ve hatta ister duşta olsun yeni veya orijinal bir şey üretmek, bir şeyleri bulmak, problemleri çözmektir.

Mona Lisa ve görelilik teorisi ile ortaya çıkan düşünce tarzında ortak olan nedir? Düşünme kalıpları zihinlerimizi şekillendirir. Doğru olanlar, yaşama ve çalışma şeklinizi değiştirebilir.

Yaratıcı dehaların ortak düşünme modelini tanımak ve ilkelerini, ritüellerini, süreçlerini kendi işinize uygulamak, çalışma ve düşünce tarzınızı geliştirecektir.

Leonardo da Vinci

Dahiler “ne” düşüneceklerindense “nasıl” düşüneceklerini bilirler

Yaratıcı beyinler üzerine yapılan son araştırmalarda Psikoloji Doktora Sonrası araştırmacısı Roger Beaty ve çalışmanın ilk yazarı, “Daha yaratıcı insanlar normalde eş zamanlı olarak birlikte çalışmayan beyin ağlarını aynı anda kullanabilir” dedi.

Araştırmacılar, sürekli olarak daha yaratıcı olan insanların beyinlerinin, diğer beyinlerden farklı aktivasyon düzenleri gösterip göstermediğini bilmek istedi. Veriler, beyindeki bölgelerin yaratıcı düşünceye dahil olduğunu göstermiş olsa da, Beaty kanıtların üç alt ağa işaret ettiğini söyledi.

1    . Hafıza ve zihinsel simülasyonda yer alan varsayılan mod ağı
2    . Önemli bilgiler algılayan belirgin ağ
3    .  Yaratıcı düşüncede kilit rol oynayan yönetici kontrol ağı

Beaty, bu sistemler arasındaki senkronizasyonun yaratıcılık için önemli olduğunu söylüyor. Doğal olarak yaratıcı olmadığını düşünen insanlar için iyi haber ise, ağlarımızı senkronize etmeyi öğrenip öğrenemeyeceğimizin net olmaması.  "Bu sahip olduğumuz veya olmadığımız bir şey değil. Yaratıcılık karmaşık bir olay, burada sadece yüzeyini aydınlatıyoruz."

Nörobilimci ve nöropsikiyatrist Nancy Andreasen “dahilik bilimini” inceliyor. En yaratıcı beyinleri oluşturan unsurları anlamaya çalışıyor.

Çalışmalarının birinde bugün yaşayan en ünlü bilim adamlarının, matematikçilerin, sanatçıların ve yazarların 13’ünün beyinlerini taradı. Bulgularında yaratıcı dâhilerin kafasındaki bazı kilit kalıpları damıttı.

Ve şöyle dedi “Yaratıcılık elbette tek bir zihinsel işlemle damıtılamaz ve anlık görüntüde yakalanamaz – insanlar da talep üzerine yaratıcı bir içgörü veya düşünce üretemez.

- Devamı gelecek - 

4 yorum:

  1. Son zamanlarda okuduğum çok güzel yazilardan biri . Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. İyi ki yaratıcı insanlar var ve iyi ki önlerine bu yaratıcılıklarını değerlendirebilecekleri yollar açılmış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, yaratıcılık dahilikle birleşince insanlığın dönüm noktalarını belirlemişler. Belki bazı dahilere de kapılar açılmadı ve yetenekleri gizli kaldı...

      Sil