25 Ekim 2016 Salı

Özgüven Bulaşıcıdır

Bilgisayar programlama dersinde sıkılıp, tam anlamamaktan kaynaklanan biraz bir çaresizlik hissi oluşunca böyle bir yazı yazmak istedim. Hem dinlenme, hem de zor bir iş yapmanın yarattığı bu hissiyatı zaman zaman yaşayanları rahatlatmak için birebir.

"Özgüven ya da güvensizlik bulaşıcıdır. Özgüveni yüksek insanlarla birlikte yaşadıkça hayatı onlar gibi algılamayı öğrenirsiniz. 'Kaygıyayar' insanlarla yaşarsanız, size korku merkezli yaşamayı öğretirler. Arkadaş seçiminizi bir de bu kriterle değerlendirmeye ne dersiniz?

Hayatta çocukluğunuza dönüp her şeyi yeni baştan yaşamaktan daha güzel olan bir tek şey vardır, çocukluk hayallerinizi bugün yaşamak. 


Kendine güvenmenin ötesinde birşey vardır, kendini bilmek! Profesyonel test teknikleriyle neyi yapabilip neyi yapamayacağını, bilgi ve beceri tabanını, kişilik eğilimlerini, güçlü ve zayıf yönlerini belirlemekten bahsediyorum. Kendi gerçeğinizi ne kadar iyi tesbit ederseniz, kendini kartal sanan tavuk ya da kendini tavuk sanan kartal olma ihtimaliniz o kadar azalır. Herkes kendini bilmeli, kendini bulmalı, kendi olmalı. Kendi biricik becerisini keşfetmeli. Kendiniz hakkında bilginiz ne kadar azsa, kendinizi olduğunuzdan farklı sanma ihtimaliniz o kadar yüksek olur. Kendinizi iyi öğrenin!

Üç limitimiz var; gerçekte yapabileceğimiz, yaptığımız ve yapabileceğimize inandığımız.

1. Yapabileceklerinizin limitini eğitim(bilgi) ve yetenek seviyemiz belirliyor.
2. Yapabileceğimize inandıklarımızın limitini özgüvenimiz ve hayal gücümüz belirliyor.
3. Yaptıklarımızın (mevcut sonuçlarımızın) düzeyini ise motivasyon seviyemiz belirliyor.

Size bir hayat sloganı teklif edeceğim. Sizin başarısız olacağınızı düşünen insanları görüp cesaretiniz kırıldığında içinizden şunu tekrarlayın: "En iyisini daha görmediler!" Gururla ve çekinmeden, bu sözü içinizden birkaç defa tekrarlayabilirsiniz. 

Gerçekten de öyle, onlar sizin en iyi halinizi daha görmediler. Hatta belki siz bile görmediniz! Yapabileceğinizin en iyisini daha yapmadınız. Sizde yaptıklarınızdan daha fazlası var. İnsan mevcut sonuçlarından daha büyüktür. Kesinlikle her insan daha iyisini yapabilir, daha iyi bir yerde olabilir.

Yanlız bunu söylemekle yetinmeyin, gösterin onlara!"

Yaptığınız her işi daha iyiye taşımanız dileğiyle...



Kaynak: Mümin Sekman - Herşey Seninle Başlar
Resim kaynağı:  http://comicvine.gamespot.com/forums/battles-7/superman-vs-guardians-of-the-universe-1532563/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder