26 Ekim 2016 Çarşamba

Başardılar Çünkü Başaramayacaklarını Bilmiyorlardı!

"Tembel ama zeki bir öğrencinin ünlü hikayesini bilirsiniz. Kahramanımız matematiği sevmez ve ders sırasında uyumaktadır. Teneffüs zili çalar ve bizimki uyanır. Tahtada gördüğü matematik problemini ev ödevi sanarak defterine geçirir.

Eve döndüğünde günlerce uğraşır ama soruyu çözemez. Sonunda hırs yapar. Tekrar tekrar dener ama çözemez. En sonunda her nasılsa soruyu çözer. Bir sonraki matematik dersinde, öğretmenine ev ödevini gösterip cevabını kontrol etmesini ister. Öğretmen şok olur. Çünkü öğretmenin bir önceki gün tahtaya yazdığı soru, matematik tarihinde çözülememiş soruları anlatırken örnek verdiği, cevabı şimdiye kadar bulunamayan sorulardan biridir.

Öğrenci o sorunun şimdiye kadar çözülemediğini bilmediği için defalarca denemiş, sonunda çözebilmiştir. Kahramanımız büyük bir iş başarmıştır, çünkü o işin 'başarılamayacağını' duymamıştır. Bazı şeyleri bilmemesinden aldığı cesaretle başarılı olmuştur.

Diğer öğrencilere gelince onlar çözülemeyeceğini bildiklerinden, onlar 'mantıklı' ve 'gerçekçi' hareket etmiş, çözmek için hiçbir şey yapmamışlardır. 

Bilgi güçtür ama bazen bilgi insanın gücünü sınırlandırır. 'Öğretilmiş' çaresizlik derslerini almayı reddeden insanlar, neyi başaramayacaklarını bilmeden büyürler. Girişteki öyküde olduğu gibi en büyük işleri de çoğu kez bunlar başarırlar. 

Öğretilmiş çaresizlik ve kaybetme kültürünün egemen olduğu bir toplumda yaşadığımız için, genellikle çevremizdekilerin, "Yapamazsın" dediklerini yaparak başarılı oluruz. İnsan kendi iç akışıyla ilerlemeyi öğrenmeli. Çevren yapamayacağını söylüyorsa, içinden ve dışından daha inançla, daha ısrarla, daha yüksek sesle yapabileceğini söyle."


Kaynak: Mümin Sekman - Herşey Seninle Başlar
Resim kaynağı: http://alternatifanne.com/cocugum-zeki-ama-tembel-diyorsaniz-dikkatli-olun/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder