20 Nisan 2020 Pazartesi

Einstein'ın Düşleri - Alan Lightman kitap yorumu

Daha önce Alan Lightman'ın Tübitak yayınlarından çıkan Yıldızların Zamanı adlı kitabını okumuş ve çok etkilenmiştim. Yazım dili olarak bana hitabeden bir tarzı var yazarın, konu da bilim olunca, oldukça dikkatimi çekiyor. Bu kitabında belki de Einstein'ın denklemlerle ve matematiksel olarak ifade ettiği zaman kavramını teorik olarak anlatıyor, zaman zaman Einstein'in hayatından kısa kesitlere yer veriyor.


Kitapta zamanla ilgili olabilecek her türlü olasılığa yer verilmiş. İnsan hayatı üzerinde anlatılan konuda, sonsuz yaşam, anı yaşamak, geleceği yaşamak, geçmişin sabit olmaması ve hayatımızda verdiğimiz kararların her kombinasyonunun doğurabileceği sonuçlar irdelenmiş.

Örneğin sonsuz yıl yaşayabilecek olsak, nasıl bir hayatımız olurdu? Ya da geleceğe gidebilseydik geri dönebilir miydik? Zaman kesintili, yani ara ara donsaydı ne yapardık? Gerçek anlamda geçmişi unutup anı yaşasaydık, yani sadece şimdiye hakim olsaydık, bununla nasıl başa çıkardık? gibi konuları işlemiş yazar. Her bir senaryoyu örnekler vererek açmış.

Gerçekten ilginç bir kitap, hayalgücünün bilim için ne kadar önemli olduğunu  öğretti bana, aynı Einstein'ın ünlü sözü gibi. Aslında biraz düşüncelerimizi çok iyi bildiğimiz rutin olayların, olağanın dışına çıkarabilsek ve bunu saçma diye bir kenara atmadan üzerinde etraflıca düşünsek kim bilir neler keşfedeceğiz :)

4 yorum:

  1. Merak uyandırıcı bir kitap 😁 keşke benim olsa😁😁

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu olağandışı günlerde olmasak bir tane gönderirdim size 😊😀

      Sil
    2. Teşekkür ederim. Çok zarifsiniz. Düşünmeniz yeterli ;
      💜🌸

      Sil