15 Şubat 2020 Cumartesi

Tüm Sistemler Çöktü - Martha Wells

Tüm Sistemler Çöktü, Katilbot Günlükleri serisinin ilk kitabı. Seri, android robotların insanlarla içiçe olduğu bir bilimkurgu romanı. Robotlar gelişmiş yapay zekaya sahip, duyguları var ve zırhları  bir insan bedeni gibi organik bileşenlere sahip... 


Kitapta bir grup bilim adamı farklı bir gezegene gidiyor, giderken de bir şirkete ait GüvBirim adında koruma amaçlı bir androidi de yanlarına alıyorlar. Bu android, bir süredir şirkete ait güncellemelerin bazılarını sistemine yüklemiyor dolayısıyla bir kısmı bağımsız ve kendi kontrolünde çalışıyor. Buna rağmen şirketi için çalıştığı insanlara çok bağlı ve gezegende bulunan süpriz bir tehlikeye karşı insanlarla birlikte strateji geliştirip, onları koruyor. 

Kitap, Hugo en iyi kısa roman ödülü, Nebula en iyi kısa roman ödülü ve Locus en iyi kısa roman ödülüne layık görülmüş. Seriye ait kitaplar şöyle sıralanıyor:

1. Tüm sistemler çöktü
2. Yapay koşullanma
3. Kaçak protokol

Kitaplar ince, ilki 124 sayfa ve her biri hemen hemen aynı incelikte. Yine de doyurucu bir okuma deneyimi oldu ilk kitap benim için. Bazı yerlerde anlatım karışık geldi, belki de çeviridendir ama konuyu takip etmekle ilgili bir sıkıntı yaşamadım.

Bilim kurgu okumayı tercih edenlere kesinlikle tavsiyemdir, ben işim gereği makine öğrenmesi konusu ile de haşır neşir olduğum için özellikle ilgimi çekti. Sıradışı bir okuma deneyimi, modern bir roman, herkesin tatmasını tavsiye ederim :)

6 yorum:

  1. güzel bir kitaba benziyor... pasta da güzel gözüküyor... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zevkli bir kitap, pastayı çekmesem iyiymiş :D
      Bloguma hoş geldiniz bu arada :)

      Sil
  2. Ne zamandır bilim kurgu okumadığımı fark ettim :)
    Teşekkürler güzel yorumun için:)

    YanıtlaSil