27 Mart 2019 Çarşamba

Madama Butterfly Operası

Aslında evden çıkmam lazım, erken yapılması gereken işlerim var ama kendime bir kahve yapmışken size de bu yazıyı hazırlamadan edemedim. 

Son zamanlarda Devlet Opera ve Balesi ve Devlet Tiyatrosu'nda hangi temsil varsa izleme gayreti içinde olunca blogumun son iki ayı bunların yorumuyla doldu. Bunların çoğu dramdı, bazı bölümlerde izlediğim dram birşeyleri çözümlememe yardımcı olurken fazlası beni sıktı ve gerdi. Yine de herbirini izledikten sonra "İyiki gelmişim" demekten kendimi alamadım.

Geçen cumartesi annemle dışarıda geçirdiğimiz, yemekli, kahveli, yürümeli günden sonra akşamında da temsil vardı. Operaya girmeden annem uzun zamandır bu kadar güzel bir gün geçirmediğini söyledi ve beni çok mutlu etti. 

Temsil öncesinde konuyu okuduk, yine bir dram... Üzüldük ama operalar genellikle böyle oluyor...
Madama Butterfly kendisini kocasına adamaya hazır, genç bir geyşadır. 15 yaşında olan Butterfly, Japonya'ya gelen Amerikan subayı Pinterkon ile evlenir ve Pinkerton'un dinine geçer. Dinini değiştirmesi ile bunu kendi kültürlerine hakaret olarak gören Butterfly'ın ailesi O'nu reddeder. Butterfly'ın artık Pinkerton ve sadık yardımcısı Suzuki'den başka kimsesi kalmamıştır. Pinkerton evliliklerinden kısa bir süre sonra Amerika'ya geri döner. Bu arada hamile olan Butterfly, senelerce sabırla Pikerton'u bekler. Pinkerton bu süre zarfında Amerika'da evlenmiştir. Pinkerton oğlunu almak için Japonya'ya gelir. Pinkerton'un kendisine ihanet ettiğini gören ve bu üç yıl boyunca hayal kurduğunu anlayan Butterfly babasından kalma hançer ile intihar eder.


Opera iki perde ancak perdeler uzun, toplamda 3 saat sürüyor. Birinci perde sonlarına doğru bende bir baş ağrısı başladı, ikinci perdede de arttı maalesef. Sonlarında dayanamayıp gözlerimi kapadım ve sadece müziği dinledim. Sadece müziği bile o kadar güzel ki.

Yine de eve geldiğimde bir rahatlama hissettim, tüm gün dışarda akşamına da operada, evi nadiren özlerim ama özlediğim bir gün olmuştu, sevgiler :)

2 yorum:

  1. Luxury goods are defined as "a kind of consumer goods with unique, rare and rare characteristics beyond the scope of people's survival and development needs".Hermes handbags Luxury" mainly includes high-end clothing, jewelry, luxury Replica Breitling, private jets, etc.It has increased the purchasing power of Chinese consumers in the international market. So far, the consumption of luxury goods by Chinese people abroad has become the world's first.The strong consumption capacity of the Chinese people has made many international Swiss watches luxury brands have doubled their confidence in the Chinese market, and they have been accelerating the opening of new stores, expanding the market in second and third-tier cities and seizing market share.

    YanıtlaSil