19 Eylül 2017 Salı

5 Parmak Filmi'nin Düşündürdükleri

Herkese merhaba! :)

Yazacak çok şey birikti ve bunların hepsini zamanla size yazıp yayınlayacağımdan kuşkum yok. Öncelikle dün izlediğim 5 Fingers (5 Parmak) filmini yorumlamak istiyorum. Yani sondan başa doğru gideceğim sanırım. Yeni çekilmiş konusu başka olan bir Beş Parmak filmi daha var öncelikle onu belirteyim. Benim size bahsedeceğim James Mason'un başrolde oynadığı siyah beyaz bir casusluk filmi. Olaylar 2. Dünya Savaşı sırasında Ankara'da geçiyor ve gerçek bir olay beyazperdeye aktarılmış.



Olay gerçekten ilginç üstelik film de akıcı, ayrıca 1958 yılının Türkiye'sini de izliyorsunuz arka planda. Başlıca olay Ankara'da ve filmin bir kısmı da İstanbul'da geçiyor. İngiliz Büyükelçiliğinde çalışan bir görevli, savaşta İngiltere'nin Almanya'ya karşı olan stratejik hamlelerinin dökümanlarını fotoğraflayarak Alman Büyükelçiliği'ne satıyor.


Ben bu kadar bahsedeyim filmden. Biz bu filmi bir arkadaşımla kitap sohbeti yaparken Zülfü Livaneli'nin bir kitabında gördük, bahsi geçiyordu. Orada bu casusun filmde Arjantin asıllı olarak geçse de Türk asıllı olduğunu öğrendik isminden de anlaşılıyor zaten. Birşey daha öğrendik ki bu filmde geçmiyor, Almanlar bu İngiliz casusun İngilizlerle işbirlik halinde olduğunu düşünüp, onlara ilettiği belgelerde yazanlara güvenmeyip gerekli tedbirleri almadıkları için savaşta bozguna uğramışlar. Filmin sonu da başka bir süprizle bitiyor.

Biz bunu arkadaşımla bu pazartesi sabahı bir araya gelip, birlikte kahvaltı yaptıktan sonra işimizi yapar gibi izledik, çok merak ediyorduk ve bu filmi izlemek için program yaptık. Tarihten ilginç bir kesiti zevk alarak öğrenmek isterseniz mutlaka izleyin. Sevgiler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder