4 Ekim 2015 Pazar

Kışlık Konserveler, Reçeller

Selam,

Ekim ayına geldik ama havalar hala soğumadı burada ve pazarda yaz sebze ve meyvelerini bulmak mümkün. Son hasat yaz sebze ve meyvelerinden bazılarını kışa saklayayım derseniz, siz de benim gibi konserve ve reçel yapımına yönelin, çünkü bunlar yazın son demleri... Boş bir gününüzde hoş vakit geçireceğinizi de garanti ederim. Geçen gün Lezzet Dergisi'nin son sayısına denk geldim ve konserve ve reçel tarifleri bana ilham verince az miktarlarda çeşit çeşit yaptım. Yaptıklarımın oradan tariflerini benim yorumum ve fotoğraflarımla buluşturacağım size...

İncir Reçeli 


MALZEMELER
500 gr incir - 2 su bardağı su
500 gr toz şeker - Yarım limonun suyu
6-7 karanfil

HAZIRLANIŞI
İncirlerin kabuğunu soyun. Tencereye alıp üzerini örtecek kadar su ekleyin. 15 dk kaynatıp suyunu süzün. İncirleri süzgece alıp elinizle hafifçe bastırarak süzün. Suyun içine şekeri koyup kaynamaya bırakın. Şeker eridiğinde limon suyu ve karanfil ekleyip 15 dk kaynatın. İncirleri ilave edip 20-25 dk daha kaynatın. Ocaktan alın, kavanoza doldurup kapağını sıkıca kapatın ve ters çevirerek soğutun. 

Fasulye Konservesi
MALZEMELER
500 gr fasulye
1.5 su bardağı rendelenmiş domates
1 tatlı kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI
Yıkayıp ayıkladığınız fasulyeleri 5 dk kaynatıp suyunu süzün. Rendelenmiş domateslerin yarısını bir kavanoza koyun. Üzerine fasulyeleri ilave edin. Kalan domates rendesini ekleyip tuzu üzerine serpin. Kapağını sıkıca kapatıp içi su dolu bir tencereye alarak bir taşım kaynatın. Serin bir yerde muhafaza edin.

Üzüm Reçeli


MALZEMELER
500 gr çekirdeksiz beyaz üzüm
3 su bardağı toz şeker
Yarım çay bardağı su - Yıldız anason (Aktarlarda bulabilirsiniz)

HAZIRLANIŞI
Yıkayıp saplarını ayırdığınız üzümleri geniş bir kaseye alın. Tozşeker ilave ederek üzüm tanelerini ezmeden karıştırın. 1 gece oda sıcaklığında bekletin. Ertesi gün geniş bir tencereye alarak üzerine yarım çay bardağı su ilave edin ve 30 dk kısık ateşte pişirin. Karışıma yıldız anasonları ekleyip kısık ateşte pişirmeye devam edin. Biraz kıvam alınca ocaktan indirin. Kavonoza sıcakken koyup kavanozu ters çevirip soğutun.

Biberli Domates Konservesi


MALZEMELER
2 kg domates
5-6 sivri biber
1 yemek kaşığı kaya tuzu

HAZIRLANIŞI
Domatesleri yıkayıp rendeledikten sonra geniş bir tencereye alın. Orta ateşte koyu bir kıvam elde edinceye kadar kadar kaynatın. Tuz ve ince doğradığınız biberleri ilave edip karıştırın. Sıcakken kavanozlara doldurun, kapağını sıkıca kapatıp, ters çevirip soğutun sonra serin ve kuru bir ortamda bekletin. 

Sonuçta ortaya çıkan ürünlerimin tümünü de karşınızda :) Bir kısmı 1 gün önce yapılmış, bir kısmı da soğuma aşamasında. Sebze ve meyve miktarları çok fazla olmadığı için uğraştırmadı ayrıca çeşitlilik çok olduğu için de zevkli oldu yapımı. 


Sevgiler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder