16 Aralık 2018 Pazar

Yunan ve Roma mitolojisi üzerine

Mitolojiyle ilgili bir kitap okumaya başlamıştım yıllar önce, Tübitak yayınlarının resimli bir kitabıydı. Mitolojik karakterler arasında çok fazla vahşet olayları geçiyordu, bitiremedim. Geçenlerde elime başka bir kitap geçti, mitolojinin ortaya çıkmasıyla ilgili bilgilendirmeyle başlıyor, ben de bu kısımdan kısa bir derleme yazayım dedim. Hem mitolojinin önemini kavrarız, hem de belki bir şans daha verebilirim Roma ve Yunan mitolojisini okumak için.

Zeus
Yunanlıların ve Romalıların Olympos Dağı'ndaki tanrılara ve tanrıçalara tapınmalarının üzerinden yüzyıllar geçti. Yüce Zeus, gaddar Medusa ve baştan çıkarıcı Afrodit gibi daha önceden kulağımıza çalınmış olan eskiçağ karakterlerinin kökeni M.Ö. 900'lere kadar uzanan söylencelere dayanır. Öyleyse bugün bu söylencelerin üzerinde neden duruyoruz? Klasik mitoloji Batı dünyasının ve ötesinin tarihini, edebiyatını, kültürünü,
Medusa

yaşamını etkilemiştir, daha doğrusu eski dünyayı ve günümüz dünyasını şekillendirmiştir, günümüz yaşamını etkilemeyi de sürdürmektedir.

Örneğin kullandığımız dil, klasik mitolojinin etkisi altındadır: Kendini beğenmiş kişiler narsisttir, hipnozun düş dünyası halini deneyimleyenler vardır ve dünya haritalarını görmek için atlasa bakarsınız. Yılı oluşturan aylar isimlerini Roma mitolojisinden alır; takım yıldızlarının kökeni de söylencelere dayanır. Homeros, Sofokles, Vergilius ve Ovidius gibi ünlü yazar ve düşünürler tanrıların kavgaları ile insanların yaşamını ayrıntılarıyla anlatmıştır. Bu yazarların kaleme aldığı metinler aslında klasik mitolojiyi kısmen yansıtmaktadır. 

Eski Yunanlılar ve Romalılar insanlığın gelişmesi, doğal olayların nedenleri, dünyanın ve evrenin kökeni gibi birçok şaşırtıcı olayı açıklamak için söylencelerden yararlandılar. Söylenceler yüzyıllar boyunca sevgi, ihanet, savaş, tutku, kıskançlık, sadakat ve trajedileri de güçlü tanrıların, soylu kahramanların ve korkunç canavarların öyküleri vasıtasıyla aktardılar. Burada ayrıca yarı insan yarı at biçimindeki saldırgan Sentorlar; yolunu yitiren denizcileri ölüme sürükleyen dayanılmaz Sirenler; Minotor, Sfenks, Chimera ve Kikloplar gibi özgün canavarların da dahil olduğu tarihe geçmiş en ilginç varlıkları mitoloji vasıtasıyla keşfedebilirsiniz. Aynı zamanda Truva Savaşı, Odysseus'un destansı yolculuğu ve Oedipus'un acıklı yaşam öyküsü gibi tarihteki en ünlü macera ve savaşların altında yatan hikayeleri de öğrenebilirsiniz. Buna ilaveten Yunan mitolojisinde yer alan tanrı ve tanrıçaları, bunların Roma mitolojisindeki karşılıklarını ve özelliklerini keşfedebilirsiniz. Aşk, macera, polisiye, korku, en çok hangisini seviyorsanız onu söylencelerde bulacaksınız. 

Eh ben bu yazıyı yazarken ikna oldum mitolojilere tekrar şans vermeye :) siz ne dersiniz?

Kaynak: Mitoloji 101 - Kathleen Sears

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder