11 Eylül 2018 Salı

İçimizdeki melek - Chris Widener

Tahmin edilebileceği üzere bu bir kişisel gelişim kitabı... Thomas kendine bir yön bulmak için Avrupa'ya seyahat eder ve İtalya Floransa'da yaşlı bir adamla tanışır. Yaşlı adamın ruhu Michelangelo'nun ruhudur. Kimbilir belki de Tom, Michelangelo'nun eserlerini incelerken kendisine hayat dersleri çıkartmıştır. Ülkesine bambaşka kariyer istekleri olan yenilenmiş bir kişi olarak geri döner.


Yaşlı adam eğitime bir hikayeyle başlar: Bir gün Michelangelo daha sonra David olacak mermer üzerinde çalışırken genç bir çocuk atölyesine geldi. Delikanlı Michelangelo'ya neden bu kadar uğraşıp çekiçlediğini sordu. Michelangelo O'na şöyle dedi: "Genç adam, bu taşın içinde bir melek var ve ben onu özgürlüğüne kavuşturuyorum."

Yaşlı adam Thomas'ı eğitmeye bu heykelle başlar: "Thomas, senin içinde bir melek var. Güzel bir kişilik. Güçlü bir kişilik. David bu unsuru temsil ediyor. Hatırlarsan David - bir zamanların İsrail kralı- çok yönlü bir kişiydi. Şiir yazmaktan harp çalmaya, devleri öldürmekten savaşa gitmeye kadar uzanan ilgi alanları bulunan çok fazla insan yoktur. Hem o kişi, hem de o heykel olan David güzel ve güçlüydü. Hepimizin bir güzelliği vardır. Kim olduğumuzla ilgili olarak değerliyiz bizler. Ama aynı zamanda olağanüstü güce de sahibiz. Bizler büyük başarıların sahibi olabiliriz. Yaşamımızda devlerle yüzleşebilir ve hatta David'in yaptığı gibi, onları yenebiliriz.

Kitapta bahsedilen hedeflere ulaşma yolunda tavsiyeler veriliyor. Kişisel gelişim kitaplarını genellikle altını çizererek okurum ama artık ne yapmak istediğimi keşfetmiş olduğum için ve belkide geçmişte bu tarz çok kitap okuduğum için bunda cümlelerin altını çizerek okuma ihtiyacı duymadım. Ama bildiklerimi pekiştirmek anlamında güzeldi. 

Kitapta verilen dersler ile ilgili bir özet yazılmış, bunu aktarayım. Ama kurgu ve içerik bakımından güzel bir kitap, okunursa daha faydalı olur.

  • İçindeki meleği keşfet
  • Tutkunun peşinden git
  • Kendi gücüne güven duy
  • Güzellik ayrıntılardadır
  • El, aklın tasarladığını yaratır
  • Planla ve hazırlık yap
  • Çevik bir eylemle başla
  • Yontma, biçim verme, kumlama ve perdahlama aşamalarını kucakla
  • Bazen başarı için yıllar gerekir, tatmin ol
  • Kimse Sistine Şapeliyle başlamaz.
İyi okumalar :)

8 yorum:

  1. Öğütler güzelmiş.
    Kişisel gelişim kitapları favorim olmasa da birkaç tane güzel kitap okuduğumu hatırlıyorum:)

    YanıtlaSil
  2. kişisel gelişim romanlarını gördüğüm yerde kaçasım geliyor: birkaç okudğum kitap oldu ve zevk de aldım okurken ama sonradan piyasaya giren kişisel gelişim iddiası ile edebi nitelikten uzak kitapların çokluğu soğuttu sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız çok türedi bu tip kitaplar ve genellikle farklı sözcüklerle aynı şeyleri söylüyorlar.

      Sil
  3. Floransa bile kitaba ilgimi artırdı.Görmekten en keyif aldığım ve özlediğim şehir Floransa. Kişisel gelişim kitaplarına bakış açım çoğu kişiden farksız değil. Ancak burada da kaliteli yayınlar fark yaratıyor. Bir çok kötü örneğin içinden bulmak gerekiyor. Burada arkadaşlarımızın tanıtım ve yorumları önem kazanıypr. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de kitabın kurgusunu sevdim, gezerken anlatıyor yaşlı adam :)Floransa'yı görmek isterdim ben de, kim bilir belki bir fırsat çıkar...

      Sil