8 Mayıs 2018 Salı

Kara Delikler - Stephen Hawking /kitap yorumu

Bu kitabı Metro'dan aldım, muhtemelen Hawking'in vefatı sonrası popülerleşmesi dolayısıyla burada satışa sunulmuş. 3.5 tl'lik kitapların bulunduğu tezgahın içinde bulunuyordu, görünce gözlerimden yıldızlar çıktı :)) İlk basımı 2017 olan kitabın kapağında "Kara deliklerle ilgili son bilgiler" diye yazıyor.


Eminim bu kitaptan sonra bir hayli çok bilimsel makale yayını yapılmıştır ama yine de konuyla ilgili önemli gelişmelerden haberdar olabileceğimiz en güncel Türkçe kaynak. Biliyorsunuz 14 Mart 2018'de Hawking vefat etti ve ölümü çok fazla kişi tarafından üzüntüyle karşılandı. Ben şaşırdım, ne kadar çok kişi takip ediyormuş diye. Bu yazı aynı zamanda O'na bir saygı duruşu niteliğinde olsun...

Hawking, Einstein'dan bu yana en parlak fizikçi olarak kabul ediliyor. Ölümünden önce Cambridge Üniversitesi'nde profesör olarak Teorik Kozmoloji Merkezi'nin araştırma müdürlüğünü yönetmekteydi. Kitabın Türkçe basımı için önsözünü İTÜ Fizik mühendisliği bölümü profesörlerinden Kerem Cankoçak yazmış. Prof. Cankoçak o kadar güzel bir giriş yapmış ki kitaba, bize Galileo ve Newton fiziğinden başlayıp Einstein'in görelilik kuramına kadar açıklamalı bir popüler bilim yazısı sunuyor, Hawking'in omuzunda yükseldiği devler ve kuramlarını okuyoruz. En son kuantum fiziği ve kara delikler hakkında kısa bilgiler veriyor. Kitabın asıl kısmının yer aldığı 30 sayfada Hawking, kara deliklerle ilgili ömrü boyunca yaptığı araştırmaları matematiksel denklemler olmaksızın açıklıyor. Kitap, akıcı bir dille yazılmış, anlaşılması güç bazı yerlere biraz kafa yorarak ama çok da takılmadan okunduğunda zevk veriyor. Astrofiziğe meraklıysanız benim gibi, karadelikler hakkında değerli bilgilere ulaşabilirsiniz. Örneğin karadeliklerin boyutlarına göre özelliklerinin farklılaştığını ilk burada okudum. Bir karadeliğe yolculuk yapacak olursanız ne ile karşılaşırsınız? Bu imkansız seyahatin imkanlı kılınması halinde başınıza gelecekleri öğrenebilirsiniz. Gerçekten zevkli bir kitap, bilime ilgisi olanlara tavsiye ederim. Ayrıca bilim meraklılarının kütüphanelerinde olması gereken bir başucu kitabı niteliğinde...

8 yorum:

  1. kara delikler ilgimi çekiyor ama kitabın bilimsel yönü biraz ürkütüyor beni:)) teşekkürler paylaşımınıza, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilimsel anlatımlar kısımlarında her geldiğinizde biraz daha anlamaya çalışıyorsunuz ve oluyor sanki :)

      Sil
  2. Yaşamı boyunca gülümsemekten vazgeçmeyen bu bilim adamının kitaplarını okumak bilime yaklaşım tarzı açısından güzel bir deneyim olabilir. Paylaşım adına teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim :) Kitapta da bahsediyor, çok istemesine rağmen nobel ödülünü alamamış ama sanki insanlarla anlaşılmaz olarak algılanan bilim arasında köprü kurmakmış yaşam misyonu.

      Sil
  3. İlginç bir kitaba benziyor. Kara delikler de merak edilen bir konu. Tabii Hawking yazınca da okurun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok ilginç bir kitap, yazarının Hawking olması ayrı bir motivasyon konusu 👍☺

      Sil
  4. Değişik kitap ama benim ilgi alanıma girmiyor. Bilgi için teşekkürler canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, meraklısına çekici gelebilecek bir kitap tabii ki:)

      Sil