9 Mart 2017 Perşembe

Tılsımlı Gömlekler

Müze Sergi Salonu'nda gittim Tılsımlı Gömlekler Sergisi'ne. Hat ve Tezhip sanatını gömlek şeklinde kestikleri kağıtlar üzerine yapmışlar. Kimbilir belki de eskiden padişahların gömleklerine dokuyorlardı bu desenleri. Sergiyi gezdim, beğendiğim gömleklerin ve açıklamalarının fotoğrafını çektim, burada sizinle paylaşabilmek için. 

Sergiyi gezdikten sonra her zamanki gibi Türk Kahvesi'nden sipariş verip, bahçesine oturdum. Gittiğim her yerde uyuyan bir kediye rastlıyorum :D İşte kendini güneş ışınlarının sıcaklığına bırakmış uyuyan bir tanesi daha ❤️


Şimdi sergiyi gezelim, beğendiklerimi ve açıklamalarını aşağıda bulabilirsiniz:

1 - Desen Tasarım - Tezhipleyen: Hülya Koçak



Helal rızık ve bereket olması ümidiyle tasarlanmış olan tılsımlı gömlek "Allah senin rızkını temiz kılsın" ifadesi ile Fatma Ana'mızın bereketli eli üzerine Bereket Duası ile desenlenmiştir. Allah'ı sembolize eden lale formu sonsuz ebediyeti işaret etmektedir.

Rahman suresi 78. Ayet açıklaması "Büyüklük ve İkram Sahibi Rabbinin adı ne yücedir" Fatma Anamız'ın eli üzerinde Hud Suresi 63. Ayet "Yeryüzünde hiçbir canlı yoktur ki Rızkı Allah'a ait olmasın (dünyada) duracakları yeri de (öldükten sonra) emaneten konulacak yeri de O bilir. Bunların hepsi açık bir kitapta yazılmıştır" yer almaktadır.

2- Desen  Tasarım: Şenay Bostancı



Besmel'i Şerif'in anlamında Allah'ın rahmetinden uzak ulan ve gazabına uğrayarak Dünya'da ve ahirette helak olan şeytandan Allah'u Teala'ya sığınırım yardım beklerim ifadesi içermektedir.

Kuran-ı Kerim'de mealen buyuruldu ki: "AllahüTeala'nın Esma-ül Hüsna'sı vardır. O halde O'na bunlarla dua edin." (A'raf suresi: 180) Esma-ül Hüsna'lar AllahüTeala'nın sıfatlarına uygun olup, O'na layık olan bu hüsnaların okunmasında büyük hayırlar vardır.

Peygamber Efendimiz (s.a.a) ismi olan Muhammed, Dedesi Abdülmuttalip (a.s) tarafından, gökte hak yerde halk övsün niyetiyle konulmuştur. İsmin fazileti; Övülmüş, çok övülmüş, hamd edilmiş, birçok güzel huylara sahip olan demektir. Muhammed ismi Kur'an da Ali İmran 144., Azhab 40., Muhammed 2. ve Fetih 29. Ayetlerinde geçmektedir.

3- Desen Tasarım: Şenay Bostancı



Ya Malik-ül Mülk'ün anlamı Mülkün ebedi sahibi Allah cc. anlamına gelir. Helal mal ile zenginliğe kanaat etme nimetine kavuşup, fakirlikten kurtulup, rütbe, makam ve kazanca zarar gelmemesi için; havada, denizde, karada her türlü müsibete karşı dünyevi konulardan kimselere izzet ve bolluk müjdeler. 

Celal ve ikram sahibi Rabb'inin ismi mübarektir. 

Kalp huzuru, bolluk, bozuk işlerin yoluna girmesi amacıyla;

"Ya Allahu, ya Rahiymu,
Ya Nayyu, ya Kayyum,
Ya Henna-u, ya Mannanu,
Ya Bediassamvati vel ard,
Ya Malik, El-Mülk,
Ya Zul, Celal-i vel ikram" yazılmıştır.

3- Desen Tasarım: Şenay Bostancı


Mümin besmele yardımı ile sırattan geçer. Cennet davetiyesinin imzası besmeledir. Peygamber Efendimizin bir Hadis-i Şerifinde "Besmelesiz başlanan her iş yarımdır" diye buyurmuşlardır. Kelime-i Şahadet etmek İslam'ın beş şartından ilkidir. Şahadet Allah'ın davasına tanıklık etmektir ve kelime anlamı "Ben şahitlik ederim ki Allah'tan başka ilah yoktur ve yine şahitlik ederim ki Hz. Muhammed a.s O'nun kulu ve Resulüdür." Kelime-i Şahadet getirmenin dünyadaki faydaları şöyle sıralanabilir: Adı güzel çağrılır, İslam'ın emir ve yasakları kendisine farz olur, cezadan ve aşağılanmaktan kurtulur, Allah cc. Razı olur, cümle müminler Onunla muhabbet eder. Kelime-i Şahadet getirmenin ölürken faydaları şöyle sıralanabilir: Azrail a.s. ona güzel suretle gelir, yağdan kıl çeker gibi ruhunu alır, cennet kokuları gelir, müjdeci melekler gelir; merhaba ya mümin sen cennetliksin denir.

Gömleğin göğüs kısmında "Kendini tanırsan Rabbini tanırsın" Hadis-i Şerif'i insanın kendi varlığının özüne dönüşünü açıklamaktadır çünkü her insanın ruhunda Rabbinden bir nur ihsan edilmiştir. 

İslam'ın altı şartından ikisi Allah'ın varlığına, birliğine ve Peygamberlere inanmaktır. Allah ve Muhammed lafzı bunu temsil etmektedir.

Esma-ül Hüsna'dan alınan Er-rahim, El-melik, El-Latif, El-Alim, El-Cabbar, El-Vehap, Eş-Şekür, Es-Semiu, El-Aliyyu, Er-Rezzak, El-Gafur, El-Fettah, El-Celil, El-Kerim, El-Hakem, El-Kayyum, Er-Rauf, El-Azim, El-Kaviyyu, El-Vacid, El-Cabbar, El-Haviz, El-Basir olan bu güzel isimlerle Allah-u Teala'dan birşey istemek ilahi huzura ihtiyaç duymak ve dertlerimizi açmak, onlarla yakarmak, huzura kavuşmamızı sağlayan ilahi sırlarla kaplıdır.

"Ya Rahman" şu anlama gelmektedir: Dünya'daki bütün yaratıklarına sayısızca nimetler veren demektir. "Maşallah" Allah kem gözlerden esirgesin şeklinde kullanılır. Yeryüzünde nazara karşı en koruyucu iki sureden biri "Ayetel Kürsi"dir. Ayetel Kürsi'yi bir hacet ve arzunun olması için okumak, o işin olmasına vesile olur ve tüm kapıları açar. Ayetel Kürsi'yi okumaya devam eden kişiye; Allah hayırlı ve faydalı kapılar açar. İlim öğretir. Gizli bilgileri ve tedavi etme yollarını gösterir. Hem zahiri hem de Batıni ilim nasip eder.

Son olarak Hilye-i Şerif, bundan daha önce bahsetmiştim. Başka bir sergide de görmüştüm. Buradakini  paylaşıyorum, çok beğeniyorum çünkü.

Hz. Muhammed'in (s.a.v) sevgisi, fiziksel ve kişisel özellikleri ifade edilerek ortaya çıkmıştır Hilye-i Şerif. Hilye kelime anlamı; süs, ziynet, güzellik'tir. Osmanlı hattatlarca geliştirilen süsleme sanatıdır. Hattat için iki mertebe vardır. Birincisi Hilye, ikicisi Kur'an yazmaktır. Tezhib sanatçıları tarafından bezenen hilyeleri yazmak, hat sanatçısı için icazetname (diploma) anlamına gelmektedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder