4 Kasım 2015 Çarşamba

BRIGHT Uydu Takımı (I)

Fakültemizi uluslararası bilim insanları ziyaret etmeye devam ediyor. Özellikle Tübitak Ulusal Gözlemevi'nde çalışmalar yapıyorlar. Geçen haftalarda da bir seminer verdiler bölümümüzde. Benim çalışma konum yeryüzünü izleyen uyduları kapsıyor, anlatılan uydular ise yıldızları izliyor ama ben yine de merakla dinledim :) Sunumları iki yazı dizisi halinde sizlere de kısaca aktaracağım.

Bu uydular oldukça küçük; hacimleri 20x20x20 cm. ebadında, ağırlıkları ise 8 kg civarında.  Nano uydu da deniliyor bunlara. Parlaklık magnitüdü, kadir olarak kullanılıyor bu değer, 4 ve üzeri yıldızların incelenebilmesi için kullanışlı Bright Uyduları.

Yıldız parlaklıkları ile ilgili bilgi vereyim birazcık; parlaklıklar 1'den 6'ya kadar kadir biriminde değer alıyor ve 1 en sönük, 6 en parlak olmak üzere sıralanıyor değerler.


Bu uydular ışıkölçüm (fotometri) için kullanılabiliyor. Bu ölçümlerle yıldızların yaşı tahmin edilebiliyor. Ayrıca tayfölçümü için kullanılıyor, bu da yıldızların kimyevi oluşumları hakkında bilgi veriyor. 

Uydulardan alınan verilere yeryüzü ile ilgili veya yıldızlarla ilgili olsun, analize başlanmadan önce düzeltmeler getirmek gerekiyor. Tamamlayıcı veri olarak uydunun gözlemlediği yıldızın sıcaklık, parlaklık, rotasyon hızı gibi değerlerini dünyadan da gözlemlemek gerekiyor. Böyle bir uydu sisteminin yönetilmesi içinse, oldukça geniş bir ekip kurmak gerekiyor.

Kısa zamanda üniversitemizin de bir uydu sistemi olması dileğimle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder