7 Ocak 2018 Pazar

OD - İskender Pala

İskender Pala'nın Od romanı kapağından da anlaşılacağı gibi Yunus Emre'nin hayatı üzerine. Kitapla birlikte gelen CD'de ise Türk sanat müziği eserleri var. Kitabın dili çok yalın ve çok tanıdık, bir aile büyüğü size masal anlatıyormuş gibi hissedebilirsiniz. 


Kitabı okuyacak olursanız 1200'lü yılların Anadolu'sunu da öğrenmeye hazır olun. O dönemde hayatın ne kadar zor olduğunu anlayacaksınız. Çok karışık bir coğrafya, devamlı savaşlar, yağmalar, acımasızlık ve fakir iç Anadolu halkı... Yeterli maddiyata sahip olmayan insanların maneviyata yönelişi... Din adamlarının dürüstlükleri ve fakirlere yaptıkları yardımlar, eskiyi aratacak cinsten.

Yunus Emre'nin trajik hayatıyla başa çıkması, şimdiki hayatlarımızda memnuniyetsizliğimizin saçma olduğunu öğretiyor, düşünmeye ve şükretmeye sevkediyor. Zor hayatların anlatılması kitabı karamsar yapmıyor, her türlü ruh haliyle okuyabilirsiniz, hızlı okunuyor, dolayısıyla kitabı hararetle tavsiye ederim :)

"Ben ağlarım yane yane
Aşk boyadı beni kane
Ne akilem ne divane
Gel gör beni aşk neyledi"

***
"Gözüm seni görmek için
Elim sana ermek için
Bugün canım yola koyam
Yarın seni bulmak için"

Yunus Emre'nin Allah sevgisine erişmeden önce karısı ve çocuklarını çok sevdiğini öğrendim romanda, tabii sonrasında da. Bu bilgiyle yazıma son vereyim, kitabın tadı kaçmasın :) Sevgiler...

5 yorum:

  1. çok güzel bir kitap.. severek okumuştum...

    YanıtlaSil
  2. Nedense İskender Pala kitaplarından uzak duruyorum ben. Sebebini bilmiyorum. Bilinçaltım zor bu adamın kitabını okumak diyor.
    Şimdi seni okuyunca bir heveslendim ama bilemedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yıllar önce Aşkname diye bir kitabını okumaya niyetlenmiştim, anlaması bayağı zor geldi, sarmadı. Yarımyamalak kaldı. (Bu arada Mevlana ile ilgili Aşkname diye başka bir yazarın başka bir kitabı var o çok güzel) Bu kitabını çok beğendim. Yunus Emre gibi bir değerimizi öğrenmek de ayrı güzel :)

      Sil
  3. Yunus Emre'nin şiirlerini şeriata uygun olmadığı gerekçesiyle yakan Molla Kasım'ın bir şiirde kendi adını görmesi kısmı mükemmeldi. Okunmalı dediklerimden bu kitap.

    YanıtlaSil