13 Mayıs 2015 Çarşamba

Osho'nun Mükemmel Tesbiti

Osho'nun yazdığı bazı şeylere katılmayabiliyorum ama akıl üzerine müthiş bir tesbit yapmış ve bunu paylaşmak istiyorum.

Osho'ya göre dünyada iki tür akıl var: "Yunan ve  Hindu aklı (burada felsefeden bahsediyor). Yunan aklının tutkusu bilmek, Hindu'nunki ise var olmak. Hindu tutkusu bilmek ile fazla ilgilenmez, ama var olmakla çok ilgilidir. Hindu'lara soracak olursan var olmaktan başka bilmenin bir yolu yok. Aşkı nasıl bilebilirsin? Tek çaresi aşık olmak. Sevgili ol ve öğren. Ve eğer deneyimin dışında kalıp izleyici tavrı alıyorsan o zaman aşk hakkında bilgi edinebilirsin, ama kendini asla öğrenemezsin.

Yunan aklı tüm bilimsel gelişmelerin öncüsüdür. Modern bilim Yunan aklının bir yan ürünündür. Modern bilim tutkudan arınmış, yabancılaşmış, izleyen, tarafsız, önyargılı olmayı gerektirir. Objektif ol, kişisel olma - bilim adamı olmak istiyorsan temel şartlar bunlar. Kişisel olma, duygularının seni yönlendirmesine izin verme; tutkularına yenilme, hiçbir tez ile yakından ilgilenme. Sadece gerçeği izle - içine fazla girme, dışında kal. Katılımcı olma. İşte bu Yunan tutkusu: bilgi için tutkudan arınmış bir arayış.

Yunanistan'daki Delfi tapınağında yazan yazı "Kendini tanı", bu söz yunan aklını ifade ediyor. Bu tapınak Hindistan'da olsaydı orada Kendin Ol yazardı - çünkü bu sensin.

Önemli bir sentez gerekiyor, Hindu ve Yunan aklı arasında bir sentez. Bu dünya için en büyük nimet olabilir. Bu zamana kadar bu mümkün olamadı, ama şimdi temel şartlar mevcut ve bir sentez mümkün. Doğu ve Batı belirsiz bir yakınlaşma içinde. Doğulu insanlar Batı'ya gidip bilim öğreniyorlar, bilim adamı oluyorlar ve Batı'da arayış içinde olanlar Doğu'ya gidip din nedir onu öğreniyorlar."

Biz bu konuda şansılıyız, ülkemizin coğrafi konumundan dolayı bu iki aklı sentezlemişiz. Hindistan'da ise batı aklınız işe yaramaz, orada çok fazla hissiyat ve empati ön plandadır. Kararlarını sizin sesinizi dinleyerek değil, kendi iç seslerini dinleyerek verirler.

Ayrıca bilim insanları olarak yapmamız gereken, yanlış uygulamaları tesbit edip orada bırakmak değil, yapılması gerekenler konusunda da adım atmak, yani çözümün bir parçası olmak bence.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder