Kerem Cankoçak hocama hayran kaldığım bir okuma oldu. Hem konular üzerine hakimiyeti, hem de kitabı yazım dili çok harika. Birkaç kere okumak isteyebileceğim bir kitap. Birçok bilimsel konuda fikir sahibi olurken hayatta bunları öğrenmek ve hayata geniş bir çerçeveden bakmak varken, yarattığım gereksiz sorunlara kafa yorduğuma üzüldüm.
Bundan sonra Alfa Bilim yayınlarından bilimsel kitaplar okumaya devam edeceğim. Tek sorun internette kitapların baskılarının genellikle tükenmiş olması. Bu kitapta birçok başka kitaba atıf var, hemen hepsini not aldım.
Kitapta, farklı ana başlıklar altında sorular toplanmış ve bunlara yanıt veriliyor. Madde nedir, atom ve atomaltı parçacıklardan başlayarak, evren, uzay, yapay zeka ve en son bilim felsefesi üzerine yazılar var. Konu başlıklarından bazılarını buraya aktarayım, ne kadar dolu dolu ve ilginç olduğunu anlayın :)
- Bozunum nedir?
- Atomaltı parçacık nedir?
- Madde uzayzaman içinde mi yer alır?
- Kuantum dalgalanması nedir? Boş uzay var mıdır?
- Evrenin toplam enerjisi nereden geliyor?
- Kara madde nedir?
- Süpersimetri nedir?
- Zamanda yolculuk mümkün mü?
Ayrıca bilim adamımız CERN'de çalışmış bir süre, orada yapılan deneyler hakkında ayrıntılı bilgi veriyor. Şu anda İTÜ Fizik Mühensiliği'nde profesör olarak görev yapıyor.
Sorular basit gelebilir ve cevaplarını bildiğinizi düşünebilirsiniz, ben bu konularda çok yazı kitap vs. okudum ama bu kitaptan çok şey öğrendim, bazı bölümleri anlamakta zorlansam da odaklanınca anlaşılmayacak kısım yok bana göre.
☆"Kaos kuramı günümüzde, çevremizdeki dünyanın karmaşık görünümü altındaki derin basitliği araştırır."
☆"Evren ilk zamanlarda çok çok küçükken (bir atomdan bile kat kat küçükken), herşeyin birbirine çok yakın olduğu durumdaki belirsizlik, evren için pek çok mümkün durum yaratır."
☆"1990'ların sonunda yapılan ölçümler göstermiştir ki, itici bir kara enerji sayesinde evren hızlanarak genişlemektedir."
☆"Eğer çoklu evren varsa, bu, sonsuz sayıda dünya, sonsuz sayıda varyasyon ve esasen sonsuz sayıda eşdeğer kopya demektir. Bu bağlamda sonsuz bir evrende, bize eşdeğer insanların hayatlarını tıpkı bizim gibi sürdürdüğü sonsuz sayıda evren dahil olmak üzere her şey mümkündür. Ama bu benzer evrenlerin herhangi birinin "bizim" kabarcığımızı işgal etme şansı yok denilecek kadar azdır. Çoklu evrenlerin bazı versiyonlarına göre, evrenler birbirinden çok çok uzaktalar, bazı kuramlara göreyse başka boyuttalar. Ama sonuçta bunların birbirleriyle etkileşme şansı hemen hemen sıfırdır."